Articol – Asul de Treflă / Partida Romilor

Un articol despre Giuvlipen în Asul de Treflă (online & print)

 

Trei actriţe rome au înfiinţat trupa de teatru „Giuvlipen” şi cu această ocazie, au inventat şi termenul „feminism” în limba romani. Mihaela Drăgan, Zita Moldovan şi Elena Duminică şi-au propus să creeze spectacole de teatru inspirate din vieţile femeilor rome, în care să arate dificultăţile cu care acestea se confruntă când se împart între comunităţi tradiţionale patriarhale şi comunitatea românească dominantă, adesea rasistă, care le supune la integrare. Primul lor spectacol împreună este Gadjo Dildo, iar visul lor cel mai mare e să pună bazele unui teatru rom în Bucureşti, pentru care au început să se facă demersuri.

Obiectivul proiectului e să schimbe felul de a gândi al neromilor, înlăturând stereotipurile în care aceştia le încadrează pe femeile rome, felul de a gândi al bărbaţilor romi în ceea ce priveşte rolurile tradiţionale ale femeilor rome, precum şi felul în care acestea din urmă se percep la nivelul societăţii. Proiectul se concentrează pe femei care se confruntă cu mariaje timpurii, cu lipsa educaţiei şi cu restricţii privind accesul la educaţie, pe femei rome care sunt ameninţate cu evacuarea, care sunt lesbiene şi transgender.

Înainte de acest proiect, Mihaela Drăgan a mai scris şi produs, în această direcţie, spectacole independente  precum Del Duma: Vorbeşte-le despre mine (patru poveşti reale ale unor femei rome despre căsătoriile timpurii), Sara Kali: Madona Neagră (o invocare a sfintei rome Sara Kali împotriva discursului rasist faţă de romi) şi La harneală (un spectacol despre evacuările romilor din Bucureşti, scris şi jucat alături de femei rome evacuate şi de copiii lor).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s