ROMA ARMEE – Teatrul Naţional Bucureşti

Roma Armee

o idee de Sandra Selimović și Simonida Selimović

Organizator: Institutul European Rom pentru Arte și Cultură – IERAC

O revoluție de emancipare a “Roma Armee”/ a “Armatei Rome”

Cu sprijinul Fundațiilor pentru o Societate Deschisă: Schimburi Culturale, Schimburi de Tineret, Inițiativa pentru Drepturile Omului, Programul de Sănătate Publică și al Institutului Goethe din România.

Pe 26 iunie 2019, Institutul European Rom pentru Arte și Cultură (IERAC) aduce pe scena Sălii Mari a Teatrului Național I.L. Caragiale din București spectacolul Roma Armee, produs de celebrul Teatru Maxim Gorki din Berlin, spectacol distins  cu Premiul Europa pentru Teatru (2017) și care se bucură de unanime aprecieri critice.

Regizat de către Yael Ronen, considerată drept una din cele mai incitante personalități ale teatrului contemporan, bazat pe o idee originală a autoarelor Sandra și Simonida SelimovicRoma Armee este o poveste puternică în care umorul negru, îmbinat cu experiențele personale, contaminările istorice și incidentele contemporane schițează o viziune despre un cămin european sigur – Gypsyland Europa.

Într-un moment în care neofascismul amenință Europa, un grup de actori inițiază o armată de romi în scopul autoapărării. Actorii sunt romnea, roma și romi “travellers” din Austria, Serbia, Germania, Kosovo, România, Anglia și Suedia. O parte din aceștia sunt “gadjii” de origine israeliană-germană-turcă din Berlin – ceea ce înseamnă că armata romă este supra-națională, diversă, feministă, queer. Expunând nedreptățile din trecut îndurate de romii din întreaga Europă, armata romilor pornește procesul de auto-reflecție și auto-emancipare începând o revoluție pentru un viitor pașnic, incluziv și respectuos pentru toți europenii. Cu design-ul de scenă și costumele realizate de faimoșii artiști romi Delaine și Damian Le Bas, “Roma Armee” reprezintă un exemplu inspirațional al unei producții moderne, contemporane a romilor, de cea mai înaltă calitate artistică.

Regie: Yael Ronen
Dramaturg: Irina Szodruch
Scenografie :Heike Schuppelius
Pictura: Damian Le Bas, Delaine Le Bas
Costume: Maria Abreu, Delaine Le Bas
Video: Hanna Slak, Luka Umek
Animație: Hanna Slak, Luka Umek
Light design: Hans Fründt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s